dit is de top van de pagina

Aanmelden valpreventie

Voorkomen is beter!  Meldt u nu aan voor ons valpreventie programma.

Het aantal ouderen dat overlijdt na een val neemt fors toe. In 2015 overleden 3267 mensen van 65 jaar en ouder aan de gevolgen van een val, rekende het CBS uit op verzoek van dagblad Trouw. In 2010 waren dat er 2117.

VeiligheidNL verwacht dat het aantal doden door een val tot 2030 met nog eens 77 procent zal stijgen. Die stijging kan volgens het expertisecentrum niet alleen worden toegeschreven aan de vergrijzing.

Een belangrijke oorzaak van de vele valpartijen is dat mensen ouder worden. Ze leven daardoor ook langer met ziekten en aandoeningen.

“Vallen kan een gevolg zijn van een ziekte, bijvoorbeeld long- of blaasontsteking. Het kan ook een bijwerking van medicijnen zijn, zoals slaappillen of antidepressiva. Pillen kunnen het reactievermogen beïnvloeden of voor schommelingen in de bloeddruk zorgen. Overeind komen kan dan opeens minder gemakkelijk gaan”, zegt Nathalie van der Velde, hoofd van de afdeling geriatrie van het AMC.

En door de veranderende Wet langdurige zorg blijven ouderen langer thuis wonen. “Het risico op ongelukken neemt daarmee alleen maar toe”, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL.

Ook overschatten ze zichzelf vaak, zegt Van der Velde. “Ouderen blijven graag tot op hoge leeftijd actief. Met de lichamelijke beperkingen houden ze lang niet altijd rekening. Vallen is iets voor de oude buurvrouw denken mensen vaak.” En dat vindt ze zorgelijk, want een val op hogere leeftijd kan grote consequenties hebben. “De kwaliteit van leven gaat achteruit, in veel gevallen voorgoed.”

Terug naar overzicht

Samenwerking Reasupport en Fysioboz

Fysioboz is een samenwerking aangegaan met Reasupport! Samen met Reasupport verzorgen we reïntegratietrajecten waarbij werk en mens centraal staan. Voor […]

vacature_sft

Fysioboz zoekt fysiotherapeut met affiniteit sport of sportfysiotherapeut

vacature_kft

Vacature Kinderfysiotherapeut 16 uur