dit is de top van de pagina

Duizeligheid

Als je wel eens duizelig, draaierig of zweverig bent, kan dit veel invloed hebben op je dagelijks functioneren. Zo kan dit onder andere leiden tot onzekerheid, evenwichtsproblemen, misselijkheid en problemen met het zien. Duizeligheid kan zich kenmerken door een heftige draaiduizeligheid, het gevoel dat je in de draaimolen zit; een zweverig gevoel; een licht gevoel in het hoofd of een onstabiel gevoel. Daarnaast kan het zijn dat je problemen ervaart met het gehoor, een doof of dof gevoel in het oor, het gevoel of er water in zit of een piepende toon / ruis die je hoort. Ook kan het zijn dat je niet geheel scherp ziet, of dat het even duurt voordat het zicht scherp wordt. Al deze problemen hebben veel impact op het functioneren in het dagelijks leven, zoals het deelnemen in het verkeer. En kunnen tot onzekerheid leiden.

 

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid kent tal van verschillende oorzaken. Een aantal oorzaken zijn beinvloedbaar door de fysiotherapeut.
De fysiotherapeut zal proberen te achterhalen welke vorm van duizeligheid (draaierig, zweverig, licht gevoel in het hoofd, onstabiel gevoel) je hebt en welke mogelijke oorzaak hieraan gekoppeld is.
Een veelvoorkomende vorm van draaiduizeligheid is Benigne Paradoxale Positie Duizeligheid (BPPD). Dit is draaiduizeligheid, die korter dan een minuut duurt en optreedt direct na draaien van het hoofd of omhoog komen uit lig of zit. Deze draaiduizeligheid kent zijn oorzaak binnen in het evenwichtsorgaan en is onschuldig. Veelal is deze met 1 of 2 behandelingen volledig weg te nemen. Ook kan duizeligheid vanuit de nek komen. Ook op dat moment is deze beïnvloedbaar, resultaten zijn dan te verwachten tussen de 6 en 9 behandelingen.

Herken je jezelf in deze klacht? Dan is het mogelijk de moeite waard om een afspraak te maken bij onze gespecialiseerde fysio – manueel therapeut.

 

Werkwijze

  • Tijdens de intake worden de duizeligheidsklachten en bijbehorende symptomen in kaart gebracht.
  • Het vervolgtraject kan inhouden dat je met een verslag teruggaat naar je huisarts of dat er een specifiek behandeltraject met je wordt besproken.
  • Afhankelijk van de oorzaken kan dit een behandeling zijn, of een behandelplan, waarbij u mogelijk door verschillende gespecialiseerde collega’s gezien gaat worden.

Terug naar overzicht